دکتر جم زاده معاونت سلامت ادارهکل دامپزشکی استان ایلام:
فعالیت حشرات ناقل بیماری های دامی زبان آبی و تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو در فصل گرما تشدید میشود
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان ایلام، دکتر الهام جم زاده معاونت سلامت اداره کل دامپزشکی استان گفت :با توجه به شروع و تشدید فعالیت حشرات ناقل بیماری های دامی به ویژه بیماری لمپی اسکین ،زبان آبی،تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در این راستا لازم است نکاتی مهمی را خدمت دامداران عزیز استان و هشدارباش برای دامپزشکان بخش خصوصی جهت آگاهی و اقدام به موقع در بروز بیماری اعلام کنم.
وی گفت :بیماری زبان آبی یک بیماری ویروسی غیر واگیر عفونی و منتقل شونده توسط ناقلین هست که گاو و گاومیش را درگیر می کند مخصوصا درشتر که اکثرا بدون علائم بالینی هست.
وی ادامه داد:ولی ممکن است علائم بیماری از قبیل تورم سر صورت، تب ۴۲درجه،ترشح بیش از حد بزاق،افسردگی،تنگی نفس،همچنین پرخونی و تورم پوزه لب ها وگوش ها، مشاهده خونریزی و زخم ونکروز در نقاط دهان ویک سری علائم پرخونی در نوارتاج سم و زیر بغل و همچنین نقاط دیگر دیده شود.
وی افزود :باتوجه به اینکه بیماری زبان آبی عامل آن پشه هایی به نام کولیکوئیدس هستند، بنابراین عواملی مانند بارندگی و دما و رطوبت در افزایش فعالیت و افزایش جمعیت حشرات ومتعاقبا بروز عفونت در دام های حساس را دارد.
دکتر جم زاده گفت :اکثر حشرات این خانواده گاو را میزبان خود ترجیح می دهند اصولاً گاو و گوساله به عنوان مخزن و عامل تشدید کننده بیماری است ،بنابراین پرواربندی گوساله به عنوان منابع پر خطر بایستی در برنامه مراقبت و کنترل بیماری مد نظر کارشناسان دامپزشکی باشد.
و در رابطه با نکات مهمی که بایستی در پیشگیری و کنترل این بیماری داشته باشیم گفت: باتوجه به اینکه بیماری زبان آبی درمان موثری ندارد بنابراین ما باید براساس رعایت موارد و اصول امنیت زیستی از قبیل تشدید موارد قرنطینه و بهداشتی در مناطق مبتلا ،پایش و مراقبت مستمر در جمعیت حساس به ویژه در شعاع ۱۰۰کیلومتری نوار مرزی به خصوص در زمان افزایش فعالیت پشه های ، واگر موردی داشتیم نمونه برداری و ارسال سریع به آزمایشگاه مرجع و کاهش جمعیت پشه ها با سمپاشی جایگاه دام و اصطبل ها،و همچنین کنترل نقل و انتقال دام به ویژه در مناطق مرزی و آموزش به دامداران در این خصوص، و آموزش به همکاران شاغل در بخش خصوصی از نکاتی است که باید رعایت شود.
وی در رابطه با بیماری تب کریمه کنگو گفت:تب کریمه کنگو یک بیماری عفونی و ویروسی حاد ،تب دار است که عمدتاً از طریق کنه ها منتقل می شود. و با شروع هوای گرم فعالیت کنه ها زیاد می شود ، علاوه بر آن تماس بدون استفاده از لوازم حفاظتی با لاشه خون و ترشحات دامی که مبتلا به این بیماری است می تواند موجب بروز بیماری در انسان شود.
وی افزود:این بیماری فاقد هر گونه علائم بالینی خاصی است. لازم است همه ی مردم با توجه به گرم شدن هوا و شروع فصل تکثیر فعالیت کنه ها که برخی بیماری ها از جمله بیماری تب کریمه کنگو که ابتلای آن زیاد است، نسبت به رعایت نکات بهداشتی و پیشگیری هوشیار باشند و لازم است دامداران ما با حذف کنه ناقل بیماری از طریق سمپاشی و حمام دادن دام ها، وضدعفونی کردن از ابتلای بیماری جلوگیری کنند.
دکترالهام جم زاده گفت:خودداری از له کردن کنه ها با دست که باعث انتقال بیماری می شود وهمچنین یکی از علت های بروز بیماری مصرف گوشت هایی است که در مراکز غیر مجاز و کشتار غیر مجاز تهیه می شود، حتما مردم بایستی گوشت خود را از مراکز مجاز که مهر و لیبل دامپزشکی دارند خریداری کنند.
وی ادامه داد:بعد از خرید گوشت باید آن را بدون حفاظ و پوشش در دمای یخچال به مدت ۲۴ ساعت و برای جگر ودل وقلوه بایستی به مدت ۴۸ساعت در دمای یخچال باشد که عامل بیماری و آلودگی اگر دارد در این دما از بین رود.
روش های حفاظت شخصی در تماس با ترشحات خون مثل دستکش،لباس بلند،چکمه،ماسک،عینک به ویژه برای دامداران و دامپزشکان ،کارگران کشتارگاه و کسانی که در تماس مستقیم با دام هستند و همچنین از خوردن جگر خام و نیم پزاجتناب کنند در پیشگیری از بروز بیماری موثر است.
وی باتوجه به اینکه ویروس در برابر حرارت حساس هستند گفت : پختن کامل گوشت باعث از بین رفتن ویروس بیماری تب کریمه کنگو می شود.در هنگام کشتار به ویژه برای کسانی که قصاب هستند ممکن است در سطح پوستشان یک جراحت جلدی(پوستی) دیدند سریع بایستی به مراکز بهداشتی درمانی مراجع کنند.
قابل توجه اینکه کلیه دامداران عزیز جهت پیشگیری از بروز بیماری بایستی سمپاشی دام ،جایگاه دام به ویژه در هوای گرم که زمان فعالیت کنه ها زیاد می شود در اولویت کارشون قراردهند./
نظر دهید