• 1397/11/10 - 08:14
  • تعداد بازدید : 218
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

دستاوردهای دامپزشكی استان ایلام در بعد از انقلاب اسلامی ایران

وضعیت دامپروری و عملکرد مقایسه ای دامپزشکی استان ایلام  در قبل و بعد از انقلاب اسلامی و اقدامات شاخص دامپزشکی در 40 سال بعد از انقلاب

 

صنعت دامپروری یکی از بخش های پویای اقتصادی استان و با ارزش افزوده قابل توجه می باشد که نقش مهمی در اقتصاد و اشتغالزایی ایفا می کند . استان ایلام در طول تاریخ یکی از نقاط مهم و شاخص کشور در زمینه پرورش دام بوده است

ارزش سرمایه دامی استان شامل دام، تأسیسات و تجهیزات حدود3000 میلیارد تومان بوده و سالیانه بیش از 170 هزار تن انواع فرآورده های خام دامی به ارزش حدود 2000 میلیارد تومان در استان تولید می شود.

 وظیفه دامپزشکی حفظ و حراست از این سرمایه دامی، تأمین بهداشت دام و کنترل و پیشگیری مبارزه با بیماریهای دامی و بیماریهای مشترک بین انسان و دام، تأمین بهداشت فرآورده های خام دامی و نهایتأ تأمین سلامت و امنیت غذایی جامعه است.

دامپزشکی استان با تکیه بر نیروی انسانی متخصص و متبحر ، امکانات و تجهیزات مدرن و روز دنیا، شبکه گسترده واحدهای فنی و آزمایشگاههای پیشرفته در اقصی نقاط استان ، تمام بیماریهای حوزه دام ، طیور، آبزیان و زنبور عسل را رصد و پایش نموده و با اجرای برنامه های کنترل ، پیشگیری ، مبارزه و       ریشه کنی بیماریها، پایش و مراقبت و انجام اقدامات  بهداشتی و قرنطینه ای در خصوص دام و فرآورده های خام دامی به سطحی از توانایی رسیده که در کمترین زمان  ممکن و با واکنش سریع در برابر بیماریها از خسارات اقتصادی به بخش دامپروری جلوگیری نموده و افزایش تولید ، تأمین  و امنیت غذایی ، تأمین بهداشت و سلامت دام و تثبیت اشتغال را در این بخش تضمین نموده است.

 

عنوان فعالیت

سال 1357

سال 1397

جمعیت دامی

1540000 دام ثابت و مهاجر

2500000 دام ثابت و حدود یک میلیون دام مهاجر

تعداد واحد مرغداری گوشتی

4 تا 5 واحد سنتی در ظرفیتهای 1000 تا 2000 قطعه

391 واحد صنعتی به ظرفیت 7 میلیون قطعه جوجه ریزی در هر دوره دو ماهه

تعداد گاوداری شیری و پرواری صنعتی ونیمه صنعتی

-

882 واحد به ظرفیت 40500 رأس دام شیری و پرواری

تعداد کلنی زنبور عسل

-

90 هزار کلنی با تولید سالیانه 760 تن عسل مرغوب

تعداد مزارع پرورش ماهی

-

263 واحد پرورش آبزیان گرمابی- سردابی به ظرفیت تولید سالیانه 9580 تن ماهی

تعداد ادارات دامپزشکی در شهرستانها و بخشها

شش اداره (شامل سه ساختمان دولتی  و سه ساختمان استیجاری)

20 واحد اداری دولتی(مالکیتی) در استان ، مراکز شهرستان و بخشها

تعداد نیروی انسانی و ترکیب آنها از نظر تحصیلی

34 نفر شامل 4 دکتر دامپزشک و 30 نفر نیروی دیپلم و زیر دیپلم

173 نفر شامل: 36 نفر دکتر دامپزشک

27نفر فوق لیسانس، 57 نفر لیسانس

33 نفر فوق دیپلم ،20 نفر دیپلم و زیر دیپلم

تعداد عملیات های تأمین بهداشت دام و کنترل بیماریهای مشترک بین انسان و دام

8 عملیات پیشگیری از بیماریها به صورت محدود

24 عملیات پیشگیری از بیماریهای دامی شامل:  مایه کوبی، تست سل ، بروسلوز و مشمشه ، سمپاشی دام و جایگاه دام و واکسیناسیون سالیانه بیش از 7 میلیون نوبت سر دام بر علیه بیماریهای دامی و مشترک بین انسان و دام به صورت رایگان

تعداد آزمایشگاه بخش خصوصی

-

3 واحد

تعداد آزمایشگاه بخش دولتی

-

7واحد

تعداد مراکز مایه کوبی بخش خصوصی

 

-

16

تعداد درمانگاه (کلینیک) بخش دولتی و خصوصی

 

1

15

تعداد داروخانه

1

30

تعداد شرکت دارویی داخل استانی

-

3

تعداد کشتارگاه صنعتی دام

-

1

تعداد کشتارگاه صنعتی طیور

-

2 واحد فعال-2 واحد هم در دست احداث و با پیشرفت  فیزیکی بیش از 80%

تعداد کشتارگاه سنتی

1

10

تعداد قرنطینه مرزی

-

یک واحد قرنطینه

نظارت بر مراکز تولید ، توزیع و نگهداری و عرضه فرآورده های خام دامی، کشتارگاههای دام و طیور و

مراکز بسته بندی و تولید فرآوردهای خام دامی

-

سالیانه بیش از 70 هزار مورد بازدید از این مراکز و ضبط مقادیر قابل توجهی از فرآورده های دامی آلوده و تاریخ مصرف گذشته و ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

اهم اقدامات شاخص دامپزشکی استان  در بعد از انقلاب

- در قبل از انقلاب تنها یک آزمایشگاه دولتی  با حداقل امکانات در استان وجود داشت ولی در حال حاضرعلاوه بر 5 واحد آزمایشگاهی در شهرستانها ، یکی از پیشرفته ترین آزمایشگاههای کشور در زمینه تشخیص قطعی بیماریهای دام، طیور،آبزیان، کشف تقلبات شیر ، کشف تقلبات گوشت، آنالیز و کشف تقلبات خوراک دام در مرکز استان احداث شده و در حال بهره برداری و خدمت رسانی به دامداران می باشد.

- پایش و مراقبت شبانه روزی بیماریهای دام، طیور، آبزیان و زنبور عسل از طریق شبکه گسترده واحدهای اداری و فنی در اقصی نقاط استان و ثبت اطلاعات بیماریها و اپیدمی بیماریها در سامانه GIS و تحلیل داده ها

- نظارت بر داروخانه ها، مراكز تامین وتوزیع واكسن و شركتهای دارویی .

- نظارت بهداشتی برحمل و نقل دام و فرآورده های خام دامی صادراتی و ترانزیتی از طریق سامانه یكپارچه قرنطینه و قرنطینه ی مستقر در مرز مهران و نظارت بهداشتی مستمر بر مراکز مجاز تولید ،توزیع، نگهداری و عرضه فرآورده های خام دامی.

- جذب سالیانه بیش از هشت میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات ملی و استانی و هزینه كرد آن در راستای تجهیز واحدهای فنی، آزمایشگاهها، قرنطینه و تجهیز اكیپ های واكسیناسیون، تامین واکسن و نهاده های بیولوژیک دامی و اجرای عملیاتهای پیشگیری از بیماریهای دام و بیماریهای مشترك و واکسیناسیون سالیانه حدود هفت میلیون نوبت سر دام سبک و سنگین، که در نتیجه این اقدامات گسترده در حال حاضر هیچ گونه همه گیری واپیدمی بیماریهای دام،طیور و آبزیان در استان وجود ندارد .

- در راستای اجرای اصل 44 ،ساماندهی حوزه دارو و درمان و واگذاری 100درصد بخش دارو و حدود 95 درصد بخش درمان و 100 درصد واکسنهای طیور به بخش خصوصی وصدور مجوز و تاسیس 15 درمانگاه ،یک بیمارستان ، 30 داروخانه ،3 شرکت دارویی ، 16 مرکز مایه کوبی و سه آزمایشگاه بخش خصوصی در استان و اشتغالزایی قابل توجه در این حوزه .

- خوشبختانه با توجه وی‍‍ژه ای كه در بعد از انقلاب به دامپزشكی كشور شده است در حال حاضر دامپزشكی ایران یكی از پیشرو ترین ومجهز ترین و با برنامه ترین دامپزشكی ها در سطح آسیا و از اعضای مؤثر سازمان جهانی بهداشت دام   (OIE)می باشد .

- درحال حاضر حدود 90 درصد داروها و واكسنهای مورد نیاز برای درمان و پیشگیری وكنترل بیماریهای دامی و بیماریهای مشترك بین انسان و دام در كشور تولید می شود و این یكی از افتخارات این بخش می باشد.

- احداث 20 ساختمان اداری و فنی مجهز  در اقصی نقاط استان که  دارای بخشهای مختلف آزمایشگاه ، درمانگاه و سردخانه نگهداری واکسن  و مواد بیولوژیک می باشند .

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 5544
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه